Su, insan vücudu için olmazsa olmaz bir yere sahiptir. Beyinde, kanda ve kaslarda su oranı çok fazladır ve birçok hastalığa karşı koruyan maddedir. Böbrek taşlarının oluşmasını engellemek, kolon kanserine karşı korumak gibi etkilerinden bahsedildiğinde sağlık için ne kadar önemli olduğu görülebilir.
Gün içerisinde terleme, nefes verme ve idrar yapma sebebiyle su kaybına uğrayan vücut bu suyu geri almak istiyor. Bu yüzden günlük belli bir miktarda su içmek, insan sağlığı açısından çok önemli oluyor. Günde yaklaşık 10 bardağa kadar vücudun su kaybettiği dikkate alınırsa 8 bardaktan fazla su içilmesi gerektiği ortaya çıkıyor.
Suyun vücut üzerindeki olumlu etkisi dışında birçok görevi de bulunuyor. Yenilen gıdaların sindirilmesini ve emilmesini sağlayan su, vücut ısısını da ayarlamaya yardımcı oluyor. Sıcak yaz aylarında terleme ve buharlaşma da yine vücuttaki su sayesinde oluyor. Bunlar dışında suyun vücut üzerindeki görevleri;
Vücudumuzun suya her ne kadar ihtiyacı olsa da bu suyun sağlıksız olması hiçbir anlam ifade etmez. Aksine, sağlığı daha fazla tehlikeye atar. Şebeke suları içerisindeki kimyasal maddeler, partiküller ve kirler nedeniyle sağlığa büyük oranda zarar verir. Yalnızca sağlığa değil, hayatın birçok alanında dezavantajları beraberinde getirir. Bu yüzden sağlıklı sular tüketmek vücut için önemlidir. Marketten alınan sular her ne kadar arındırılmış ve sağlıklı olsa da özellikle plastik şişelerde satılan sular yine sağlık için zararlı olacaktır. Bu yüzden cam şişelerdeki suların tercih edilmesi veya su arıtma cihazlarının kullanılması insan sağlığı için önemlidir.
Vücuttan ter ve idrar yoluyla atılan suyun geri yerine koyulması sağlık için önemlidir. Vücut suya ihtiyacı olduğunu susama yoluyla belli etse de her zaman bu belirti olmayabilir. Bunun dışında ağzın kuruması, kol ve bacakların ağrıması, baş ağrısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtiler de vücudun suya ihtiyacı olduğunu gösterir.
İçilen suyun vücuda olumlu etki etmesi de suyun kalitesine bağlıdır. Su arıtma cihazları da bu kaliteli suyu sağlıyor. Suyu zararlı mikroorganizmalardan arındırarak içilebilir saf ve temiz su haline getiren cihazlar, suyu birçok filtreden geçiriyor. Birden fazla filtresi bulunan arıtma cihazları, suyun kalitesini arttırmanın yanında lezzetini de güzelleştiriyor.
Sağlıklı olmak için yeteri kadar su tüketmek gerekiyor ancak her şeyde olduğu gibi gerektiğinden fazla tüketim tehlike arz edebiliyor. Terleme veya idrar yoluyla atılan suyun geri yerine koyulması dengeli şekilde yapılmalıdır.
Suyun fazla tüketilmesi sonucunda su zehirlenmesi ve hiponatremi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden kilonuzla orantılı olarak gerekli su miktarını bilmeli ve bundan fazlasını içmemelisiniz. Doktorlar normal bir yetişkin için günde en fazla 2,5 litre su tüketilmesini öneriyorlar. Suyun fazla tüketilmesi durumunda ortaya çıkan su zehirlenmesi, böbreklerin boşaltmaları gereken suyun fazla gelmesidir. Mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, yer-zaman karışıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren bu rahatsızlık psikojenik polidipsi denilen takıntılı su içme davranışı sonucunda da ortaya çıkabiliyor.