Su arıtma cihazlarının kapasitesi, özellikle ev kullanıcıları için sıkça gündeme gelen bir konudur. Çünkü kapasite, suyun daha uzun süreler temiz kullanılabilmesini doğrudan etkiler. Kapasitesi daha az olan su arıtma cihazları, tüketicilere daha sınırlı bir kullanım sunarken; yüksek kapasiteye sahip arıtıcılar ofisler, restoranlar ve evler için daha uzun süreli su temini sağlar.
Su arıtma cihazınızın gerekli kapasitesini anlamak için ailenizin günlük su tüketimini analiz edin. Elektrik dalgalanmalarının sık olduğu yerlerde su deposu yüksek olan arıtıcılar daha iyi performans verir.
Ticari işletmelerde ev tüketimine göre daha yüksek arıtma kapasitesi sunan ürünlere yönelmek gerekir. Bunun için iki membranllı arıtma sağlayan, 20-40 litre/saat değerleri arasında bulunan bir su arıtma cihazları değerlendirilmelidir.
Su arıtma cihazlarının depolama kapasitesini değerlendirdikten sonra bakmanız gereken diğer özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Musluk suyunuzun kaynağını bulun ve sertlik, tuzluluk ve TDS (Toplam Çözünmüş Katılar) seviyeleri için test ettirin. TDS seviyeleri 500 ppm'nin altındaysa su tüketilebilirdir; ancak çözünmüş katı madde seviyesi 1000 ppm'nin üzerindeyse su tehlikeli ve sağlıksızdır. Musluk suyunuzun kaynağını belirlemek, eviniz için en iyi su arıtma cihazını seçmenin ilk adımıdır.
Suyun kalitesine ve kaynağına bağlı olarak, çeşitli su arıtma cihazları arasından seçim yapabilirsiniz. RO (Reverse Osmosis) arıtma teknolojisi, 500ppm'den daha yüksek TDS seviyelerine sahip su için en iyi sonucu verir. Reverse Osmosis teknolojisi, seçici geçirgen membranlar aracılığıyla ağır metalleri, partikülleri, mineralleri filtreler ve arıtılmış su sağlar.
TDS 200ppm'den azsa, önemli mineralleri korurken safsızlıkları giderebilen UV (Ultra-Violet) filtreleme teknolojisini seçebilirsiniz. 200-500ppm arasındaki bir TDS seviyesi için, Kalsiyum ve Magnezyum gibi temel mineralleri arıtılmış suya geri ekleyebilen cihazların kullanılması önerilmektedir.
Ana filtrasyondan önce su bir ön filtreden geçirilir. Ön filtrelerin tasarımı sudaki toz, silt ve tortuları giderecek şekildedir. Bir ön filtre, ortadan kaldırabileceği parçacıkların boyutuna (mikron olarak ifade edilir) göre derecelendirilir.
Filtrasyon için yerçekimi prensibini kullanır. Su filtreden geçtiğinde, asılı parçacıklar filtrenin yüzeyinde tutulur.
Karbon granülleri veya blokları gümüş molekülleri ile yüklenir. Su bu filtreden geçtiğinde, filtrenin gözeneklerinde yabancı maddeler tutulur.
Bir su arıtma cihazı seçerken daha gelişmiş özellikler ve işlevler arayın. Örneğin, filtreler su arıtmanın önemli bir parçasıdır, ancak çoğu zaman onları aşırı kullanırız ve sonunda kirli su içmeye başlarız. Bu nedenle, süreleri dolduğunda bunları değiştirmek çok önemlidir.
Berrak Teknik su arıtma cihazlarında, filtre süresi dolmadan 15 gün önce sizi uyaran alarm sistemi vardır. Her bardak suda %100 saf su garanti eder.
Suyun kalitesi, düzenli aralıklarla bakım gerektiren çeşitli filtrelerle arıtılır. Bir su arıtma cihazı satın alırken her zaman servis apını ve genel bakım maliyetini göz önünde bulundurmalısınız. Su arıtma cihazlarının çoğunda AMC (Yıllık Bakım Maliyeti) bulunurken, bazılarında bakım maliyeti sabit bir yıllık maliyete değil doğrudan su tüketimine/kullanımına bağlıdır.
Bu nedenle, su arıtma cihazlarının geniş servis ağı ile sorunsuz bir müşteri hizmetinin keyfini çıkarırken, yıllık maliyetten daha fazla tasarruf edebilirsiniz.
Yukarıdaki 5 adımı göz önünde bulundurarak doğru bir araştırma, temiz su tüketimi yaparak ailenizin sağlığını ve zindeliğini sağlamak için eviniz için en iyi su arıtma cihazını seçmenize yardımcı olacaktır.