Pet şişe plastikten üretilmiş bir malzemedir. Genellikle yüksek yoğunluklu polietilen denilen reçine pet şişe üretiminde kullanılmaktadır. Hafif bir malzemedir. Darbelere karşı dayanıklıdır. Son zamanlarda renkli olanları tercih edilse de genellikle şeffaftır. Farklı malzemeler kullanılarak sertliği ve dayanaklığı arttırılabilir bu daha çok kullanım alanına göre çeşitlilik göstermektedir. Dünyada insanların en fazla kullandığı ürünlerden en üst sıralardadır. Kullanım amacına bakacak olursak çok geniş bir yelpazeye sahip olduğu görülmektedir. Günümüzde birçok ürün pet şişe vasıtasıyla elimize ulaşmaktadır. Başta yaşam kaynağımız olan suyun taşınabilmesi ve depolanabilmesinde pet şişelerden yararlanılmaktadır.
Pet şişe deyince aklımıza ilk olarak yaşam kaynağımız olan su gelmektedir. Özellikle yaz aylarında kullanım oranı artış göstermektedir. Sıcak havalarda susuzluk baş gösterdiğinde her noktada çeşme bulmak kolay olmayacaktır. Bu yüzden yanımıza küçük bir pet şişe su alarak günü kurtarabiliriz. Küçük boyutlarda olduğu içinde fazla yer kaplamayacaktır. Farklı boyutlarıyla kullanılan şişeler su, motor yağı, zeytin yağı, Meyve suyu, süt, ilaç, mürekkep, bazı ilaçlarda depolanması ve satışa sunulmasında kullanılmaktadır. Sürekli denetleme gerektirse de hayatımızın büyük çoğunluğunda yer kaplamaktadır.
Her ürün hayatımıza kolaylık getirdiği gibi sağlığımıza verdiği büyük zararları da bulunmaktadır. Kullanım alanlarının sıklığı bunu göz ardı etmektedir. Fakat bu durum insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini yok etmemektedir. Özellikle doğaya verdiği zarar kolay kolay düzeltilecek gibi değildir. Toprağa karışan he plastik yıllarca topraktan çıkmamaktadır. Özellikle yaz ayları gelince pet şişe su tüketimi artmaktadır. Uzmanlara göre pet şişede bekleyen suların bazı hastalıklara yol açtığı belirlenmiştir.
Bu sular kolera, hepatit A ve E, parazitler, salmonella gibi virüsleri bulaştırmaktadır. Peki bu sular nasıl oluyor da şifa olacakken hasta ediyor cevabı şu şekilde verilebilir plastik maddeler uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında plastik maddede bulunan zararlı maddeler suya karışarak bizi hasta etmektedir. Plastiğin hammaddesinde bulunan maddeler ısıyla temasa geçtiğinde kalp hastalıklarına, hormonel bozukluklara hatta kansere bile kapı açmaktadır. Bazı uzmanlar bu suların erken doğum riskini arttırdığı, çocuklarda davranış bozukluklarına yol açtığını söylemektedir.
Evden çıkmadan önce taze su doldurulmalı ve kısa sürede tüketilmelidir. Dışarıdan su alınacaksa cam şişeler tercih edilmelidir. Cam şişe bulunmadığı zamanlarda serin yerde muhafaza edilen sular tercih edilmelidir. Ürün son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Su konulan şişeler araçta ve güneşe maruz kalacak yerlerde bırakılmamalıdır hemen tüketilmelidir.
Beden sağlığı kadar çevremiz de önemli olduğu için kullanılan malzemeler geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Evde alınacak tedbirlerin başında su arıtma cihazları gelmektedir. Su arıtma cihazı suyu daha içilebilir hale getirmektedir bu yüzden bu cihazlar alınırken gerekli belgeler talep edilmeli ve garanti belgesi istenmelidir. Cihazların sürekli bakımı yapılarak performansı korunmalıdır. Pet şişe kullanımı mümkün mertebe azaltılmalıdır.