İnsanoğlunun var oluşundan itibaren yaşamı boyunca ihtiyaç duymuş olduğu su, insan vücudundaki birçok ihtiyacın giderilmesinde önemli rol oynar. İnsan için bu denli kıymetli olan su aynı zaman da doğa içinde bir o kadar kıymetlidir.
Öyle ki doğa da su kaybı yaşanması dünya genelinde sürdürülen yaşamın dengesini bozar. Suyun yeryüzünü ayakta tutan bir etmen olduğunu düşünen Birleşmiş Milletler, 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan etmişlerdir.
İnsan vücudunun %70'lik gibi büyük bir kısmını kaplayan su, vücutta ki tüm sistemlerin en iyi ve sağlıklı bir şekilde işlevlerini sürdürmelerini sağlar. Bu sebeplerden dolayı 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edilen ve her yıl anımsatılan tarih, dünya genelinde olmazsa olmazların içerisinde yer aldı. 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 22 Mart Dünya Su Günü, 1992 yılında Brezilya'nın teklifi ile sinyallerini verdi.
Bu teklifin ardından katılımın artması ile de birlikte halk da bu günün ilan edilmesi için evlerinda muslukları kullanmama gibi eylemler ile destek verdiler. Büyük bir rağbet gören Dünya Su Günü, ülkeler tarafından dünya genelindeki su kaynaklarını ayrıştırmak ve çalışmaları ödüllendirmek gibi çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalar neticesinde de uluslararası resmi olarak kabul edilen 22 Mart Dünya Su Günü ilan edilmiş oldu.
Ayrıca Birleşmiş Milletler'in almış olduğu bu karar sivil toplum örgütleri tarafından da suyun kullanımı ve içilebilir su kaynakları hakkında yapılacak etkinliklere öncü olarak görüldü. Dünya Su Günü 2003 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'de etkinlikler düzenlenerek kutlanmaya devam ediyor.
Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında yapmış olduğu Çevre ve Kalkınma Konferansı görüşmelerinde gündeme gelen, 1993 yılında da halkın destek vermesi ile de Birleşmiş Millet tarafından kabul edilen Dünya Su Günü 22 Mart olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler tarafından çıkan bu karar neticesinde 2003 yılından bu yana her yıl takvimler 22 Mart'ı gösterdiğinde Dünya Su Günü etkinlikleri yapılmaya devam ediyor. Öyle ki Türkiye gibi su azlığı çeken birçok ülke için bu tarih büyük bir önem taşıyor.
Bu vesile ile ülke genelinde yaşayan tüm insanlara suyun önemi, su tasarrufu yapmanın önemi gibi suyu doğru kullanıma teşvik edici çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinlikler sonuçsal olarak iyi bir veriye sahip olmaları nedeni ile her yıl farklı farklı planlamalar ile halkın beğenisini ve ilgisini toplamayı başarıyor.
Dünya genelinde her yıl 22 Mart tarihinde Dünya Su Günü olarak bilinen ve kutlanan önemli tarih 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak ilan edildi. Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında dünya genelinde yaşanan temiz su sorunu, içilebilir su kaynaklarının korunması ve bu alan da çalışmaların fazlalaştırılması için atılan veya atılabilecek adımların gündeme gelmesi amacı ile yapılan Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda, Brezilya tarafından Dünya Su Günü teklifi sunuldu.
Teklifin gündeme gelmesinin ardından dünya genelinde duyan halk musluk kullanmama gibi eylemler ile bu günün ilan edilmesi için büyük çalışmalar yaparak desteklerini belirttiler. Halkın bu eylemlerinin ardından gündeme gelen bu teklife birçok ülkenin de olumlu bakması ile 22 Mart Dünya Su Günü ilan edildi. Dünya genelinde her 3 yılda bir toplanan Dünya Su Konseyi tarafından kutlanmaya başlanıldı.
Canlıların yaşamını devam ettirebilmeleri için büyük önem taşıyan su, en küçük canlı organizma için bile biyolojik yaşam ve bütün yaşamsal faaliyetlerin temel taşı olarak bilinir. Dünya genelinin de büyük bir kısmını kaplayan su, insan vücudunun da olmazsa olmazlarının başında gelir. Yeryüzünde sular içilebilir ve kullanılabilir olmak üzere iki farklı grupta sınıflandırılır.
Doğanın devamlılığını sürdürmesi ve insan yaşamanın devam etmesi için gerekli olan su kaynakları doğru ve tasarruflu kullanılmalıdır. Öyle ki sürdürülen hayatta su olmadığı düşünülemez. Bütün canlılar su sayesinde birçok ihtiyacını karşılar ve yaşamsal anlamda da ihtiyaçlarını su sayesinde giderirler.
Bu sebeb ile suyun önemine dikkat çekilerek , tüm toplumlar da su tasarrufu yapılması gerektiği bilinir. Aksi takdirde dünya genelinde ki su miktarı azalarak tüm canlı ve doğayı büyük bir tehlike altına atabilir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli faktörü gün içerisinde sıklıkla su tüketimi yapmaktır. Özellikle soğuk algınlıklarında, enfeksiyon hastalıklarında ve ateşli hastalıklar da insan vücudunun su ihtiyacı normalin çok daha üzerine çıkar. Böyle dönemler de su tüketimini artırmak vücudun ısı dengesini koruyarak aynı zamanda da balgam söktürücü etkisini gösterir.
Bunların yanı sıra vücutta besin ve atık ögelerinin taşınmasında, toksin ve atık öğelerinin vücut dışına taşınmasına, metabolik reaksiyonlarda, böbrek korumalarında, kas yapılarında, gebelikte, amniyotik kese içlerinde, sindirim sisteminde, selülit oluşmalarının azaltılmasında, kilo vermede, cilt nemliliği ve parlaklığını korumakta omurilik gelişiminde ve kan hacmini korumakta su önemli etkenler arasında yer alır. Bundan dolayı gün içerisinde ve devamlı olarak su tüketimi yapılmalı ve aksatılmamalıdır.
Aksi takdirde ciddi boyutlarda sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Genel anlam da sağlık açısından faydalı olan su, aynı zaman da hijyen açısından da faydalı ve ihtiyaç duyulan bir besindir. Öyle ki canlılar içecek olarak kullanmış oldukları suyu temizlenme ihtiyaçlarını da giderirken sıklıkla kullanırlar.
Tüm bunlara bakıldığında insan yaşamının genelinde suyun faydaları tartışılamaz boyutlara ulaşmaktadır. Dünya genelinde büyük bir öneme sahip olan su, dikkatli kullanılmalı ve boşa harcanmamalıdır.